#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kraniocerebrální poranění v dětském věku


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2008; 71/104(4): 503
Kategorie: Z odborné literatury

Brichtová E. Kraniocerebrální poranění v dětském věku.

Praha: Triton 2008, ISBN 978-80-7387-087-4.

Monografie pojednava o velmi aktuálnim tématu kraniocerebrálnich poraněníu dětí. Poranění hlavy je hlavní příčinou úmrtí u dětí starších než jeden rok, v České republice je pak úmrtnost dvakrát vyšší než v nejvyspělejších zemích světa.

Publikace je zpracována na 140 stranách textu a obsahuje 82 obrazků a fotografií, devět grafů, 10 tabulek, rejstřík, literatura udává 104 citací. Autorka logicky člení práci na tyto kapitoly: epidemiologie, biomechanika, patofyziologie, rozdělení kraniocerebralních poranění, charakteristika typů kraniocerebrálních poranění, specifika dětského věku, komplikace, vyšetření, management, prognóza, genetické faktory a prevence.

Metodické zpracovaní je přehledné, didaktické a srozumitelné. Obzvláště je třeba ocenit kvalitní a originalní metodickou mezioborovou spolupráci na poli molekulární biologie a v oblasti počítačového modelování poranění hlavy. Formální stránka je na solidní úrovni, jazykově dobře srozumitelná, obrazové přílohy jsou kvalitní na současné grafické úrovni a výborně doplňují text.

Jedná se o práci pro klinickou praxi velmi potřebnou, neboť shrnuje základni data epidemiologická a patofyziologická, přináší konkrétni postupy při diagnostice a léčbě závažných stavů a věnuje se i nejmodernějšim technologiím v oblasti molekulárni biologie a genové terapie (genotyp apolipoproteinu E) i v oblasti počítačových modelů úrazů hlavy.

doc. MUDr. Martin Sameš, CSc.


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 4

2008 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#