#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Recenze knih


Autoři: prof. Dr. Mu  Pavel Haninec, CSc.
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2015; 78/111(1): 103
Kategorie: Recenze

A. Jay Khanna. MRI Essentials for the Spine Specialist. New York: Thieme Stuttgart 2013. ISBN 978- 1- 60406- 877- 1, eISBN 978- 1-60406- 878- 8, cena 109,99 EUR.

Kniha má 297 stran a množství kvalitní rentgenové dokumentace a schémat. Je kolektivním dílem významných autorů zabývajících se zobrazovacími metodami a spinální chirurgií (rentgenologové, ortopedové, neurochirurgové, spinální chirurgové). Vedoucí autorského kolektivu je profesorem ortopedie a bio­mechaniky v John Hopkins University School of Medicine v Baltimoru (Maryland). Profesor Khanna má rozsáhlé zkušenosti v MR zobrazovací technice a také je vynikajícím pedagogem. Proto je tento text velmi srozumitelný a současný. Kryje celé pole spinální problematiky včetně tumorů, ale i dětské spinální chirurgie. Kniha je rozdělena do tří sekcí a má celkem 12 kapitol. V poslední sekci čtenář najde pojednání a pokrocích v spinální MR a o jejích dalších výhledech. Kniha obsahuje zásadní informace, které odborníci na páteřní chirurgii využijí ve své praxi. Kniha je určena všem operačním oborům věnujícím se spinální chirurgii a přináší množství moderních pohledů na tuto problematiku. Může být cenným zdrojem informací i pro kolegy v konzervativních oborech jako jsou např. neurologie či rentgenologie.

Robert F. Spetzler, Albert L. Rhoton jr, Peter Nakaji, Masatou Kawashima. Color Atlas of Cerebral Revascularization. Anatomy, Techniques, Clinical Cases. New York: Thieme Stuttgart 2013. ISBN 978- 1- 60406- 822- 1, eISBN 978- 1- 60406- 823- 8, cena 199,99 EUR.

Kniha od vynikajících cerebrovaskulárních neurochirurgů, která se zabývá reveskularizačními technikami. Čtenář zde najde množství peroperačních fotografií doplněných dokonalými schématy a mnohdy také excelentními anatomickými preparáty z laboratoře dr. Alberta L. Rhotona jr. Součásti učebnice je také DVD videozáznam s 30 vybranými kazuistikami, které umožňují přímo nahlédnou do chirurgické techniky autorů, a to především do techniky Roberta F. Spetzlera. Kniha i DVD jsou tak přímo určené k nácviku techniky nutné pro revaskularazační operace v mozku. Videozáznam umožňuje vyhnout se mnoha technickým chybám a nacvičit správný chirurgický postup. Krok po kroku popisuje jednotlivé etapy různých operací. Kniha je určena především neurochirurgům, kteří se specializují na neurovaskulární problematiku. Je moderním a téměř nepostradatelným společníkem neurochirurgů pro dennodenní praxi u běžných, ale i méně obvyklých revaskularizačních operací. Její cena je vzhledem k množství obsažených informací velmi dobrá.

Robert F. Heary, Todd J. Albert. Spinal Deformities: the Essentials. New York: Thieme Stuttgart 2013. ISBN 978-1- 60406- 411- 7, eISBN 978- 1- 60406- 412- 4, cena 99,99 EUR.

Kniha má 241 stran a množství kvalitních fotografií, schémat a rentgenové dokumentace. Je kolektivním dílem mnoha autorů zabývajících se spinální chirurgií. Proto v seznamu autorů čtenář najde odborníky z řad ortopedů, neurochirurgů, kardiochirurgů, sportovních lékařů –  tedy přímo odborníky, kteří se věnují páteřní chirurgii a dosahují vynikajících výsledků. Kniha je rozdělena do 11 kapitol. Nechybí historický a anatomický úvod a ani sekce zabývající se neuromonitoringem u páteřních operací. Jsou zde popsány návody na chirurgickou léčbu všech deformit páteře od těch relativně jednoduchých až po těžké deformity typu významných skolióz. Důraz je kladen na prevenci vzniku neurologických komplikací, tedy na bezpečnost. Kniha je určena všem operačním oborům věnujícím se spinální chirurgii a přináší množství moderních pohledů na tuto problematiku.

prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie
Článek Editorial
Článek Erratum

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 1

2015 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#