#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Recenze knih


Autoři: prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2015; 78/111(2): 244
Kategorie: Recenze

Luiz Roberto Vialle. AO Spine Masters Series. Primary Spinal Tumors. New York: Thieme Stuttgart 2013. ISBN 978 - 1- 62623-047- 7, eISBN 978- 1- 62623- 049- 1, cena 89,99 EUR.

Kniha má 198 stran a množství kvalitních fotografií, schémat a rentgenové dokumentace. Je kolektivním dílem mnoha autorů a zabývajících se spinální chirurgií se zaměřením na nádorovou problematiku. Je součástí edice, která má celkem 10 dílů. První díl pojednával o metastatických tumorech páteře, další díly se potom věnují páteřním deformitám, úrazům, bolesti či infekci. Edice tvoří komplexní pohled na páteřní problematiku a jednotlivý autoři jsou vynikající odborníci. Díl o primárních nádorech páteře je rozdělen do 16 kapitol. Jednotlivé kapitoly jsou velmi praktické. Například první kapitola pojednává o zhodnocení podkladů pro operativní řešení v jednotlivých případech a na to navazuje rozhodnutí o správném postupu. Druhá kapitola se zabývá bezpečností a efektivitou nádorové chirurgie, 4. a 5. kapitola je zaměřena na radiační a medikamentózní onkologickou léčbu. Další kapitoly již rozebírají jednotlivé patologické situace, např. chordom, chondrosarkom, osteoidní osteom či osteoblastom a další jednotky. Kniha je určena všem operačním oborům věnujícím se spinální chirurgii a přináší množství moderních pohledů na tuto problematiku.

A. Leland Albright, Ian F. Pollack, P. David Adelson. Principles and Practice of Pediatric Neurosurgery. 3rd Edition. New York: Thieme Stuttgart 2013. ISBN 978 - 1- 60406- 799- 6, eISBN 978- 1-60404- 0801-6, cena 279,99 EUR.

Kompletně revidovaná publikace má 1 111 stran a více než 1 000 kvalitních fotografií, schémat a rentgenové dokumentace. Oproti minulému vydání je zde větší důraz na klinické řešení jednotlivých problémů a také na strategii postupů. Navíc je zde sedm nových kapitol s moderními léčebnými metodami jako je například bio­logická a buněčná léčba v dětské neurochirurgii. Je společným dílem vedoucích osobností v oboru. V knize najde čtenář podrobné informace a návody na léčbu ve všech oborech dětské neurochirurgie včetně traumatologie a spinální chirurgie. Jednotlivá onemocnění jsou velmi přesně popsána, je zde úvaha jak o chirurgickém, tak i o alternativním léčení. Jsou zde uvedeny prognostické faktory, přirozené průběhy, ale také očekávané komplikace. V závěru každé kapitoly je současný literární přehled.

Kniha je určena všem operačním oborům věnujícím se dětské neurochirurgii. Může také sloužit dětským neurologům pro komplexní přehled možností chirurgické léčby. Přináší množství moderních pohledů naprosto nepostradatelných v tomto oboru. Neměla by chybět v knihovně pracovišť, které se zabývají jakýmkoliv oborem s problematikou dětské neurochirurgie.

prof. MU Dr. Pavel Haninec, CSc.


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 2

2015 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#