#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Satelitní anatomický worhshop Transtemporal approaches


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2007; 70/103(4): 423
Kategorie: Zprávy z odborných akcí

Ve dnech 2.-5. května 2007 se v Praze konal jeden z nejvýznamnějších neurochirurgických kongresů pořádaných v České republice v dějinách tohoto oboru – 8. kongres Evropské společnosti chirurgie baze lební s účastí 400 specialistů z celého světa.

Dva dny před vlastním kongresem 30. 4.-1. 5. 2007 byl pořádán satelitní anatomický worhshop s intenzivním nácvikem transtemporálních přístupů.

Workshop trval dva dny a jeho cílem byla praktická výuka náročných neurochirurgických operačních přístupů na věrných anatomických modelech s použitím operačního mikroskopu, vrtaček a mikroinstrumentaria jako na skutečném operačním sále.

Tým lektorů a profesorů tvořili současní nejvýznamnější světoví odborníci prof. T. Fukushima z USA, prof. H. Bertalanffy z Německa, prof. A. Krisht z USA a další 3 špičkoví odborníci ze Švédska, Francie a Japonska. Za Českou republiku v týmu pracovali profesor E. Zvěřina a dr. Skřivan z FN Motol, prim. Vaverka z FN Olomouc a doc. M. Sameš a dr. P. Vachata z neurochirurgického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

V učebně bylo instalováno 10 studijních plně vybavených pracovních operačních stanic, lektoři prováděli své operace na 2 výukových mikroskopech a obraz byl on-line přenášen na velké plátno pro názornost a stálý kontakt s lékaři. Základem kurzu byla výuka a zvládnutí transtemporálních přístupů – tzn. retrolabyrintární, translabyrintární a transcochleární přístup. Tyto přístupy se využívají pro obtížně lokalizované léze v pyramidě a dále petroklivální a prepontinní oblasti. Tyto přístupy demonstroval prof. Sameshima. Obohacením kurzu byla demonstrace přístupů anteriorně a posteriorně od pyramidy, tyto přístupy a jejich kombinace jsou výhodné pro velké a komplexní léze. Prof. Fukushima demonstroval globální laterální skull base přístup, prof. Bertalanffy transkondylární přístup, prof. Krisht transkavernózní přístup.

Intenzivní práce a studia se zúčastnilo 20 lékařů z 10 zemí západní, východní Evropy a Blízkého východu. Celá akce byla podpořena Světovou federací neurochirurgických společností a (WFNS) a Evropskou společností baze lební.

Workshop měl podle hodnocení profesorů i školených odborníků neurochirurgů vysokou odbornou úroveň a kredit, navíc byl pořádán v atraktivním prostředí v centru Prahy.

Čeští odborníci se tak stali členy respektovaného mezinárodního týmu a budou zváni k účasti a organizaci dalších edukačních aktivit v rámci mezinárodního vzdělávacího programu.

Evropský kongres i satelitní workshop byl akcí nebývalého rozsahu a byl úspěchem a zviditelněním výborné úrovně české medicíny a chirurgie baze lební.

doc. MUDr. Martin Sameš, CSc.

Martin.sames@mnul.cz


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 4

2007 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#