#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Webové okénko


Autoři: Stanislav Voháňka
Působiště autorů: Neurologická klinika LF MU a FN Brno
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2012; 75/108(1): 102
Kategorie: Webové okénko

Vážené kolegyně a kolegové,

aktuální okénko píšu v době „boje o svobodu internetu“, kdy mladí hackeři napadají servery vládních institucí a policie zatýká majitele stahovacích webů. Lze to vidět jako boj, kde proti sobě neúprosně stojí šiky mediálního průmyslu s hollywoodskými celebritami a mladá cyber-generace. Jedni chtějí platit za všechno a druzí pro změnu za nic. Nebo také jako střet otevřenosti k informacím, které lidé vytváří zadarmo pro druhé lidi (Wikipedie), a megabohaté firmy s jablkem ve znaku, jež již zaměstnává víc patentových právníků a specialistů na autorská práva než softwarových vývojářů.

Ale vraťme se k medicínským webům. Protentokrát jsem zvolil elektroencefalografii. Po zadání obvyklé zkratky EEG dostaneme 5,3 milionů odkazů, po zadání hesla „electroencephalography“ najde Google 1 755 tisíc odkazů. Obě hesla mají svůj odkaz na Wikipedii (en.wikipedia.org/wiki/Electroencephalography) i ve Wikiskriptech (www.wikiskripta.eu/index.php/Elektroencefalografie) a Scholarpedii (www.scholarpedia.org/article/Electroencephalogram). V redukované podobě je heslo i na české Wikipedii (cs.wikipedia.org/wiki/Elektroencefalogram). Anglická Wikipedie navíc slouží jako rozcestník pro příbuzná hesla na Wikipedii (MEEG, intrakraniální EEG, brain mapping, historie apod.).

Na Google books najdeme řadu knih k volnému prohlížení: např. celou slavnou knihu Electroencephalography: basic principles, clinical applications, and related fields od autorů: Ernst Niedermeyer, F. H. Lopes da Silva či Atlas of electroencephalography francouzských autorů (A. Crespel, P. Gélisse, M. Bureau).

Řada odkazů na předních místech vyhledávání se bohužel týká marketingových stránek biofeedbacku a příbuzných metod. Další odkazy jsou zpravidla informační stránky lékařů a nemocnic a informace pro pacienty. Český vyhledávač Seznam najde prakticky jen odkazy tohoto typu.

Výukový materiál na stránkách Jeffersonovy univerzity

http://threeforks.jefferson.edu/eeg/eeg.html

Kvalitní výukové „slideshow“, které obsahuje jak teorii, tak i řadu obrázků, rozděleno do 11 kapitol včetně odkazů.

Obsah 1, Grafika 4 P/A

EEG na eMedicine

http://emedicine.medscape.com/

Dobrý výukový materiál s řadou ukázek, kterými lze listovat cestou vyskakovacích oken.

Obsah 1, Grafika 1 P/A

Česká společnost pro klinickou neurofyziologii

http://www.neurofyziologie.cz/

Graficky povedené stránky obsahují vše, co surfař od takového webu očekává. Informace jsou přehledné a dobře strukturované. Prolink na časopis Clinical Neurophysiology s autorizovaným přístupem do fulltextů pro členy společnosti. Od posledního hodnocení (viz okénko o EMG: Cesk Slov Neurol N 2011; 74/107(2): 220) se stránky viditelně rozrostly a je na nich vidět ruka pečlivého hospodáře.

Obsah 1, Grafika 1 P/CZ

Stránky převážně určené pro veřejnost (V), stránky zaměřené na zdravotnické profesionály (P), za lomítkem je zkratka primárního jazyka.

prim. MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neurologická klinika LF MU a FN Brno

e‑mail: svohanka@fnbrno.cz


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie
Článek Úvodník

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 1

2012 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#