#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Webové okénko


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2014; 77/110(3): 387
Kategorie: Webové okénko

Vážené čtenářky a čtenáři,

v dnešním webovém okénku se podíváme na iontové kanály a nemoci, které jejich poruchy způsobují. V češtině se nakonec podle anglického vzoru „channelopatihes“ ujalo slovo kanálopatie. Google najde 1,8 mil. odkazů, vyhledávač Bing 1,7 mil. výsledků. V otevřených zdrojích lze nalézt celou řadu přehledných článků ve formátu html i pdf. Nejnovější je asi v The Journal of Physiology (http:/ / jp.physoc.org/ content/ 588/ 11/ 1823.full). Kvalitní „slideshow“ najdete na adrese http:/ / www.slideshare.net/ drpradipkatwal/ channel­opathies nebo lze stáhnout přímo Power Point na adrese http:/ / www.ion.ucl.ac.uk/ ~dkullman/ Channelopathies.ppt. Na stránkách EFNS lze vyhledat a stáhnout ve formátu pdf doporučení ohledně molekulární dia­gnostiky kanálopatií, epilepsie, migrény, mrtvice a demencí (http:/ / www.efns.org/ Guideline‑ Archive‑ by‑ topic.389.0.html). Samozřejmě lze vyhledávat podle jednotlivých nemocí, iontových kanálů či etiologie (hereditární či autoimunitní). Oba zmíněné vyhledávače také nabízejí po zadání hesel jako „channel­opathies“ nebo „ion channel disorder“ další zpřesnění a zúžení vyhledávání.

ACNR (Advances in Clinical Neuroscience and Rehabilitation)

http:/ / www.acnr.co.uk/ 2013/ 01/ inherited‑ ion‑ channel‑disorders- of‑ the‑ brain/ 

Jednoduchý přehledný článek zabývající se mozkovými poruchami, na podkladě iontových kanálů: stručně probrány epilepsie, ataxie, migréna a hyperekplexie. Přehledné tabulky. Lze doporučit pro základní orientaci v problematice.

Obsah 2, Grafika 2, P/ A

Voltage‑ Gated Ion Channels and Hereditary Disease (Physiological Reviews)

http:/ / physrev.physiology.org/ content/ 79/ 4/ 1317#sec‑ 34 

Velmi kvalitní, interaktivně zpracovaný článek o iontových kanálech a jejich poruchách na stránkách APS (Americká fyziologická společnost). Uvedeny podrobně i onemocnění zvířat a animální modely. Článek je bohužel z roku 1999, ale je velmi kvalitní a poskytuje dobrý základ pro další studium.

Obsah 2, Grafika 1, P/ A

Iontové kanály na WUSTL.edu

http:/ / neuromuscular.wustl.edu/ mother/ chan.html#nachvg

Stránky, které patří k „top ten“ lékařského internetu nezklamou ani v této oblasti. Vyčerpávající heslovitý přehled s prolinky na ONIM a další databáze. Na druhou stranu nejde o stránky k získání základního přehledu pro dosud problematikou nepolíbeného badatele.

Obsah 1, Grafika 2, P/ A

CINCH (Consortium for Clinical Investigations of Neurological Channelopathies)

http:/ / rarediseasesnetwork.epi.usf.edu/ cinch/ 

Užitečné stránky pro veřejnost, které slouží zároveň jako rozcestník pro další pacientské organizace a svépomocné skupiny. Dobře zpracované časté otázky (FAQ), které mohou sloužit i lékařům méně zběhlým v dané problematice.

Obsah 1, Grafika 1, V/ A

Také v českém webovém prostředí lze nalézt několik článků týkajících se iontových kanálů na stránkách odborných časopisů jako je Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie (http:/ / www.csnn.eu/ ceska‑ slovenska‑ neurologie‑ clanek/ vrozena‑ myotonie‑ na‑ podklade‑ mutaci‑ v‑ genu‑ pro‑chloridovy‑ kanal‑ clc‑ 1– 35796?confirm_rules=1), Neurologie pro praxi (http:/ / www.neurologiepropraxi.cz/ pdfs/ neu/ 2003/ 04/ 04.pdf) či Pediatrie pro praxi (http:/ / www.pediatriepropraxi.cz/ pdfs/ ped/ 2002/ 04/ 03.pdf).

Stránky převážně určené pro veřejnost (V), stránky zaměřené pro zdravotnické profesionály (P), za lomítkem je zkratka primárního jazyka.

prim. MU Dr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Ne urologická klinika LF MU a FN Brno

e‑mail: svohanka@fnbrno.cz


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 3

2014 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#