#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Recenze


Authors: prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.
Published in: Cesk Slov Neurol N 2020; 83/116(3): 337
Category: Review

W. C. Jean. Skull Base Surgery: Strategies. New York: Thieme Stuttgart 2013, ISBN 978-1-62623-957-9, eISBN 978-1-62623-958-6, cena 219,99 EUR.

Kniha má 429 stran a 505 velmi kvalitních ilustrací. Je rozdělena do 9 částí a celkem do 32 kapitol. Její součástí je 32 videí. Samotná videa jsou velice didaktická a detailně popisují jednotlivé oblasti a přístupy vč. velmi podrobné anatomie. Slouží jako operační návody pro operace různých onemocnění baze lební. Publikace obsahuje současné a přesné informace umožňující orientaci v dané problematice a nechybí literární rozbor. Vše, od dia­gnostiky, radiologické dokumentace až po diferenciální dia­gnostiku a rozhodování o samotné operaci a přístupu k ní, je demonstrováno na reálných případech. V jednotlivých situacích jsou také ukázány různé možné postupy dle kritické diskuze několika odborníků. Publikace slouží neurochirurgickým a otorinolaryngologickým rezidentům, ale také radiologům a všem odborníkům zabývajícím se lební bazí. Přináší ucelené informace a zároveň poskytuje operační návody, které využijí i zkušení operatéři.

A. Raabe et al. The Craniotomy Atlas. New York: Thieme Stuttgart 2013, ISBN 978-3-13-205791-3, eISBN 978-3-33-205791-9, cena 149,99 EUR.

Přístupy do různých oblastí mozku jsou naprosto základní zkušeností, kterou si musí mladí rezidenti neurochirurgie osvojit. Existuje jich celá řada a mnohdy jsou dosti komplikované. Představují však hlavní předpoklad úspěšné operace a jsou strategicky zcela zásadní. Publikovaný atlas je zdrojem exaktních informací pro zvládnutí obecných neurochirurgických přístupů pro řadu patognomických jednotek. Kniha obsahuje víc než 900 kvalitních schémat a operačních situací, které popisují krok za krokem postupy různých kraniotomií. V jednotlivých krocích jsou zdůrazněny možné komplikace a úskalí a zároveň zde nalezneme návody, jak se těmto komplikacím vyhnout. Vše je velmi ilustrativní a srozumitelné. Kniha slouží jako učebnice zejména pro mladé adepty neurochirurgie, kterým poskytne naprosto dostatečné informace o kraniotomických technikách.

S. Behari, C. Deopujari, N. Muthukumar et al. Practical Neurosurgery. Analysis of Clinical Cases. New York: Thieme Stuttgart 2013, ISBN 978-93-85062-78-0, eISBN 978-93-85062-89-6, cena 84,99 EUR.

Kniha má 535 stran a mnoho kvalitních ilustrací. Je rozdělena do 52 kapitol. Publikace vznikla z popudu indické neurochirurgické společnosti s cílem pomoci neurochirurgické obci v rozhodování ve složitých, ale také ve zcela běžných situacích každodenní praxe. Přináší algoritmy pro řešení jednotlivých problémů. Je dílem nejvýznamnějších neurochirurgů Indie. Vidíme zde snahu o rozbor současné literatury v dané oblasti a o podání návodů k léčbě na podkladu statisticky signifikantních důkazů. Vše je podáno v jednoduché a srozumitelné formě a také doplněno ilustrativními příklady. Kapitoly nesou názvy jako pacient s epilepsií, pacient s náhlou krutou bolestí hlavy, pacient s nazální likvoreou apod. Problém i řešení jsou podány schematicky, jasně a přehledně. Uvedená kniha tak slouží jako velmi praktická příručka nejenom pro indické neurochirurgy, ale představuje velice sofistikovaný učební text i pro naše adepty neurochirurgie. Cena je opravdu příznivá.

prof. MU Dr. Pavel Haninec, CSc.


Labels
Paediatric neurology Neurosurgery Neurology

Article was published in

Czech and Slovak Neurology and Neurosurgery

Issue 3

2020 Issue 3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#