#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Webové okénko


Autoři: S. Voháňka
Působiště autorů: Ne urologická klinika LF MU a FN Brno
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2011; 74/107(6): 710
Kategorie: Webové okénko

Vážené čtenářky a čtenáři,

v dnešním okénku se podíváme na vrozené metabolické poruchy, anglicky „inborn errors“. Po zadání tohoto hesla najde Google 350 tisíc odkazů. Velké množství hesel je dobře zpracováno na wikipedii, kvalitní souhrnné informace poskytuje také Encyclopaedia Britannica (http://www.britannica.com/EBchecked/topic/284504/inborn-error-of-metabolism). Na síti lze nalézt samozřejmě velké množství informací o jednotlivých chorobách, ať už formou specializovaných webů nebo odborných publikací. V tomto okénku bych vám chtěl ale spíše představit stránky se souhrnnými informacemi.

The Medical biochemistry page na MedEdPORTAL

http://themedicalbiochemistrypage.org/inborn.html

Stránky s názvem Vrozené vady na portálu amerických lékařských škol poskytují bohaté informace o vrozených metabolických vadách. Kapitoly mají rozsáhlý a vyčerpávající charakter a jsou uspořádány do obvyklých skupin: poruchy lipidů, aminokyselin, glycidů atd. Některá hesla jsou přímo propojena do ONIM. Nenápadná grafika.

Obsah 2, Grafika 4 P/A

Society for the Study of Inborn Errors of Metabolism (SSIEM)

http://www.ssiem.org

Společnost založená v roce 1963 provozuje časopis Journal of Inherited Metabolic Disorders (JIMD). Obsahuje kalendář akcí, seznam zemí a jejich zástupců, databázi informačních zdrojů a diagnostických služeb, seznam společností a odborných časopisů. Vše s webovými odkazy. Moderní účelná grafika.

Obsah 1, Grafika 1 P/A

The Newborn Screening Translational Research Network (NBSTRN)

http://www.nbstrn.org/

NBSTRN jsou stránky založené Národním institutem zdraví dítěte, partnery jsou významné instituce, jako např. CDC (Centers for Disease Control) či AAP (American Academy of Pediatrics). Odkazy a rozcestí jsou netradičně v zápatí a obsahují řadu složek: kalendář akcí, odborné zdroje, seznam podporovaných projektů, výukové materiály a další. Web má tři základní vrstvy: odborníci, pracovní skupiny a rodiče.

Obsah 2, Grafika 1 P V/A

Genetics Education

http://www.geneticseducation.nhs.uk

Stránky zřízené britskou NHS vynikají střízlivým obsahem i grafikou. Obsahují základní informace, webový odkaz na DNA laboratoř i pacientskou organizaci. Jednoduchý úvod do dědičnosti, včetně vysvětlení základních pojmů. Spíše pro laickou či širší lékařskou veřejnost, ale zajímavé informace zde naleznou i specialisté jednotlivých oborů.

Obsah 2, Grafika 1 P V/A

Ústav dědičných metabolických poruch 1. LF UK a VFN v Praze

http://www.udmp.cz/

Stránky mají nemoderní grafiku, jsou ale úsporně uspořádány a není těžké se v nich orientovat. Obsahují základní informace pro lékaře i pacienty. Ke stažení jsou žádanky, metabolická příručka a časopis Metabolík ve formátu pdf.

Obsah 3, Grafika 3 P V/Č

Stránky převážně určené pro veřejnost (V), stránky zaměřené na zdravotnické profesionály (P), za lomítkem je zkratka primárního jazyka.

MU Dr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Ne urologická klinika LF MU a FN Brno

e mail: svohanka@fnbrno.cz


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 6

2011 Číslo 6

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#