#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Peter Kukumberg, PhD. – 75-ročný


Authors: Alojz Rakús
Authors‘ workplace: Psychiatrická klinika SZU a UNB
Published in: Cesk Slov Neurol N 2020; 83/116(6): 682
Category: Personal News

Tento rok sa dožil 75-ročného životného jubilea prof. MUDr. Peter Kukumberg, PhD., významný lekár, neurológ, jedna z najvýznamnejších osobností v rámci tohto odboru, ktorému sa venoval od skončenia štúdia na lekárskej fakulte prakticky celý svoj profesionálny život. Pracoval na II. neurologickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, kde postupne získaval svoje odborné, vedecké a pedagogické renomé, od roku 1991 pôsobil ako prednosta kliniky. Ako autor a spoluautor publikoval viac ako 400 vedeckých a odborných textov doma i v zahraničí.

Jeho odborná vnímavosť ho viedla k špeciálnemu záujmu o psychiatrické aspekty nervových chorôb a porúch. Pri tomto záujme patril k tým osvieteným neurovedcom, ktorí pochopili blízkosť svojho odboru so psychiatriou a prelínanie sa oboch odborov v celom rade oblastí. Pri jeho povestnej činorodosti ho to viedlo k založeniu Slovenskej neuropsychiatrickej spoločnosti, ako aj k založeniu nového špecializačného odboru – neuropsychiatrie. V tejto spojitosti vykonával ako funkciu predsedu Slovenskej neuropsychiatrickej spoločnosti, tak prednostu novoetablovanej Neuropsychiatrickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela v Pezinku. Vychoval prvých špecialistov neuropsychiatrov. V tom je jeho prvenstvo nielen na Slovensku, ale i v Československu.

Je všestranne rozvinutou osobnosťou, známy je jeho vzťah k umeniu, umeleckej literatúre a hudbe (obzvlášť k talianskej opere). Chcel by som napokon zdôrazniť, že ako človek je Peter Kukumberg jemný a citlivý, ako pedagóg výborný a kultivovaný. Jeho príhovory sa vyznačujú až charizmatickou vznešenosťou.

Alojz Rakús

Psychiatrická klinika SZU a UNB


Labels
Paediatric neurology Neurosurgery Neurology

Article was published in

Czech and Slovak Neurology and Neurosurgery

Issue 6

2020 Issue 6

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#