#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2023; 86(4): 227
Kategorie: Editorial

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

v letošním červnu byly společností Clarivate zveřejněny hodnoty impakt faktorů (IF) za rok 2022. Jsem rád, že Vás mohu informovat, že v případě našeho časopisu Cesk Slov Neurol N činí tato hodnota 0,5 (obr. 1), a je tak druhou nejvyšší v historii. Hodnoty IF za rok 2022 jsou však u všech časopisů uváděny zaokrouhlené na jedno desetinné místo. Hodnota zaokrouhlená dle dřívějších zvyklostí na tři desetinná místa by dle webu společnosti činila 0,513, a byla by tak nejvyšší v historii. Pro porovnání uvádím průměrnou hodnotu IF našeho časopisu z let 1998–2021, která byla 0,208 (medián 0,187), a průměrnou hodnotu 0,400 z předchozích 5 let (2017–2021) (medián 0,377).

V rámci snahy o zachování stabilní hodnoty IF je nutné zachovat také kvalitu recenzního řízení tak, aby do tisku byly přijímány pouze práce splňující požadavky na standardní kvalitu. V této souvislosti se s Vámi podělím o historku z poslední doby. V případě ně­kte­rých, převážně experimentálních prací na zvířatech, nabízených zahraničními autory, bývá často problém zajistit kvalitní recenzenty z ČR a SR. V tomto případě oslovuji primárně zahraniční experty na uvedenou problematiku a někteří z nich občas dokonce vypracují kvalitní recenzi (vedoucí zpravidla k odmítnutí nabízeného článku). Někdy však na žádost nereaguje více oslovených recenzentů a tehdy mají autoři možnost navrhnout vhodné recenzenty mimo zemi svého původu. V případě článků nabízených autory z Číny jsem se opakovaně setkal s návrhem dvou takovýchto „vhodných recenzentů“. Prvním z nich je expert z New York University, který je na webu dohledatelný pouze jako chirurg – ortoped, takže o experimentech na zvířatech toho nejspíše moc vědět nebude. Druhým je pak expert z George Washington University, který je dle webu pro změnu specialistou na reprodukční bio­logii ryb. U obou těchto navrhovaných recenzentů pak navíc nesouhlasí e-mailové adresy dodané autory s těmi uváděnými na webu. Lze tedy pouze spekulovat, jaká je skutečná identita těchto navrhovaných expertů. Autory jsem na uvedené skutečnosti vždy upozornil, nabídl jim možnost navrhnout skutečné experty na téma jejich práce, které však již nikdy nevyužili. Jejich články pak byly odmítnuty.

Do budoucna i nadále předpokládáme kolísání hodnoty IF našeho časopisu v blízkosti mediánu posledních let. Jako každý rok i letos touto cestou děkuji autorům citovaných i citujících prací, recenzentům a Vám, našim čtenářkám a čtenářům, za věrnost našemu časopisu.

Váš Roman Herzig

vedoucí redaktor

Hodnoty impakt faktoru časopisu Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie.
Obr. 1. Hodnoty impakt faktoru časopisu Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie.


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 4

2023 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#