#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

1.4. Kontroverze I


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2023; 86(Supplementum 1): 11
Kategorie: Hlavní a paralelní sekce

  • U pacienta s akutním iktem je před rekanalizací indikované vyšetření pomocí CT perfúze (ANO: Bar M. × NE: Tomek A.)
  • Pro diagnózu Alzheimerovy nemoci v roce 2023 stačí biomakery (ANO: Cerman J. × NE: Vyhnálek M.)
  • Očkování proti COVID-19 u pacientů s roztroušenou sklerózou (ANO: Vachová M. × NE: Vališ M.)

 

Očkování proti COVID-19 u pacientů s roztroušenou sklerózou – ANO

M. Vachová

Neurologické oddělení Nemocnice Teplice o.z. – Krajská zdravotní a.s. Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd 1. LF UK a VFN v Praze

Úvod: Očkování proti sezónním infekcím u nemocných s roztroušenou sklerózou (RS) je v České republice dlouhodobě pod průměrem okolních států. Přestože mezinárodní guidlines toto doporučují. Při dotazníkovém šetření prováděném v RS centrech se ukázalo, že např. proti chřipce je očkováno jen 5 % nemocných, téměř polovina z nich pouze jednou. Další otázkou je v současné době, jak posilující očkování proti COVID -19, tak nově přicházející vakcína proti RS virózám.

Diskuze: Na základě dat z registru ReMuS bylo po vakcinaci pozorováno zhoršení stavu u 5,7 % nemocných, po prodělané infekci pak u 6,4 %. Další sledování z Dánského registru, však toto riziko nepotvrdilo. V rámci očkování proti COVID-19 se používají mRNA vakcíny, které nemají být pro aktivaci RS rizikové. Pacienti s RS podstupují vakcinaci před léčbou S1P agonisty či cladribinem v případě, že mají nízkou nebo nulovou hladinu protilátek k varicela zoster viru (VZV). V tomto případě se jedná o živou atenuovanou vakcínu. Ani tato vakcinace nevede k progresi a aktivitě RS. Pochopitelně je nutné očkovat nemocné stabilní, tedy mimo období relapsu. Dále je třeba zvážit vhodný odstup od pulzních terapií.

Závěr: Při výše zmíněném dotazníkovém šetření uvedla více než čtvrtina nemocných, že je ochotna podstoupit doporučená očkování, pokud jim je doporučí jejich lékař, kterému důvěřují. Je tedy úkolem ošetřujících neurologů k této otázce zaujmout patřičné stanovisko, doporučovat očkování proti sezónním infektům typu COVID 19 – ANO či NE? Toto bude řešeno v rámci uvedeného bloku kontroverzí.

 


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo Supplementum 1

2023 Číslo Supplementum 1

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#