#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Z. Adam et al. Monoklonální gamapatie klinického významu a další nemoci


Published in: Cesk Slov Neurol N 2023; 86(6): 409-410
Category: Rewiev of book

Monoklonální gamapatie klinického významu a další nemoci je zcela nová publikace celé skupiny autorů, a to pod vedením 4 editorů v čele s prof. Z. Adamem z brněnské Masarykovy univerzity. Kniha má 195 stran, text je velmi vhodně doplněn mnoha přehlednými tabulkami, schématy a rovněž snímky různých zobrazovacích metod. Přes obtížnou problematiku se publikace čte velmi lehce a informace jsou podány atraktivně.

V úvodní kapitole je na 14 stranách podán vývoj znalostí o monoklonální gamapatii klinického významu a jsou vysvětleny základní pojmy (MGCS). Nejedná se pouze o původ patologických bílkovin, ale také o klinický význam. V etiopatogenezi monoklonální gamapatie klinického významu dochází k poškození organizmu, které vzniká protilátkovou aktivitou monoklonálních imunoglobulinů namířenou proti tkáňovým antigenům. Z jednotlivých skupin poškození organizmu monoklonálním imunoglobulinem je možné jmenovat kožní formy, endokrinologické poškození, hematologické formy, poškození ledvin, oční formy a neurologické poškození.

Neurologické poškození monoklonálním imunoglobulinem zpracovala doc. Eva Vlčková, Ph.D., z Neurologické kliniky FN Brno. U mnoha nemocných léčených pro monoklonální gamapatii je nutno zvažovat souvislost nově diagnostikovaného neuromuskulárního onemocnění s monoklonálním imunoglobulinem. Avšak u nemocných s neuromuskulárním onemocněním je úlohou neurologa také zvažovat možnou souvislost se zjištěnou přítomností monoklonálního imunoglobulinu. Další diagnostika a diferenciální diagnostika jsou otázkou pro neurologa a zahrnují klinické a elektromyografické vyšetření, případně diagnostické testy.

Monoklonální gamapatie je často sdružena s výskytem symetrických i asymetrických neuropatií. Jedná se převážně o demyelinizační a méně často o axonální či smíšené formy neuropatií. V publikaci je podán přehled neuropatií – DADS, CIDP, CANOMAD, MMN, MADSAM, POEMS i všech 4 axonálních forem. U každé neuropatie je definován typ postižení, jeho specifické charakteristiky, klinické projevy i možnosti kauzální terapie. Velmi přehledná a pro většinu kliniků vysoce zajímavá jsou schémata diagnostických postupů, a to jak pro imunoglobuliny IgM, tak i pro IgG a IgA. Důležitými diferenciální diagnostickými nálezy je pro demyelinizační neuropatie nález anti-MAG (s myelinem asociovaný glykoprotein) či antigangliosidových protilátek a u axonálních forem přítomnost kryoglobulinu či amyloidu. Obě diagnostická schémata vedou až k biopsii nervu v těch případech, kdy nedojde ke stanovení diagnózy. Postup léčby je zajímavý a přesně stanovený. Na podkladě monoklonální gamapatie může dojít k poškození svalu – ke sporadické nemalinové myopatii s pozdním začátkem (SLONIM).

Publikace Monoklonální gamapatie klinického významu je významným zdrojem nově formulované skupiny onemocnění se společným patologickým činitelem. Pro neurologa jsou podstatným přínosem informace o vzniku monoklonální gamapatie a o patologickém mechanizmu poškození tkání, a důležité jsou zejména poznatky o různých typech neuropatií, charakteristických syndromech, o jejich diferenciální diagnostice i logické terapii.

 

doc. MUDr. Edvard Ehler, CSc., FEAN


Labels
Paediatric neurology Neurosurgery Neurology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#