#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Webové okénko


Autoři: S. Voháňka
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2011; 74/107(3): 361
Kategorie: Webové okénko

Vážené čtenářky a čtenáři,

v dnešním okénku se podíváme na některé weby českých pacientských organizací. Tato sdružení jsou nedílnou součástí zdravotnického světa (nebo jak by řekl dr. Hnízdil, medicínsko-průmyslového komplexu). Nemocným a jejich rodinám umožňují sdílení důležitých zkušeností a informací o nemocech a společenských problémech, které by nás lékaře většinou ani nenapadly. Nám profesionálům mohou být cenným zrcadlem a partnerem – připomínají nám, že nemocný je ten, o koho tu opravdu jde. Při svých výletech do světa internetu často nacházím velmi propracované zahraniční weby hlavně v anglosaské jazykové oblasti. Český rybník je samozřejmě o poznání skromnější, ale i u nás lze najít zajímavé stránky. Řada z nich je velmi kvalitních a překonávají mnohé odborně zaměřené weby.

ROSKA

http://www.roska.eu/

Graficky nepříliš nápadný, ale vkusný web obsahuje vše, co asi od něj pacient očekává. Procházení je rychlé a intuitivní. Mimo jiné zahrnuje seznam center, časopis Roska v pdf formátu ke stažení a poradnu pro nemocné.

Obsah 1, Grafika 1

AMD – Asociace muskulárních dystrofiků

http://www.amd-mda.cz/

Nenápadné, nicméně funkční stránky s bohatým obsahem. Opět je k dispozici zpravodaj v pdf formátu, organizační informace i překlady populárních článků o svalových dystrofiích. Za zmínku určitě stojí také seznam zahraničních organizací. Fórum pacientů se netěší přílišnému zájmu.

Obsah 1, Grafika 2

Parent Project

http://www.parentproject.cz/

Sdružení rodičů dětí s dystrofinopatií navazuje na stejnojmenný americký projekt. Grafika je značně zastaralá, ale stránky jsou funkční a obsahují asi všechny potřebné a očekávané informace, prolinky na materiály na stránkách treat-nmd.eu.

Obsah 1, Grafika 3

Společnost C-M-T

http://www.c-m-t.cz/

Podobně jako u předchozího webu jsou i tyto stránky pro pacienty s hereditární neuropatií graficky nenáročné a sledují především účelnost. Přehledná struktura, zpravodaj ke stažení. Menší část v angličtině.

Obsah 1, Grafika 3

Cerebrum – sdružení pacientů po poranění mozku

http://www.cerebrum2007.cz/

Moderní, zdařilá grafika. Ke stažení občasník Makovice, přehled aktivit, přednášek, poradna pro nemocné. Za zmínku stojí také interaktivní mapa pro vyhledávání služeb.

Obsah 1, Grafika 1

Sdružení CMP

http://sdruzenicmp.cz/cz/

Poněkud depresivní design jinak vcelku funkčního webu. Informace pro nemocné, diskuzní fóra. Ke stažení každoroční publikace Javor. Na tak frekventní problematiku a množství nemocných bych čekal více…

Obsah 2, Grafika 2

Mygra.cz

http://www.mygra.cz/

Stránky pro pacienty s myastenií jsou graficky a funkčně poněkud amatérské, ale vcelku splňují to, co od nich pacient očekává. Ke stažení časopis Myastenický kurýr, rozsáhlé rady nemocným, seznam akcí, informace o nemoci včetně rizikových léků.

Obsah 2, Grafika 2

EpiStop

http://www.epistop.cz/

Stránky občanského sdružení proti epilepsii mají neotřelý design a funkce. Obsahují řadu důležitých materiálů v pdf formátu. Struktura webu není na první pohled úplně přehledná a uživateli chvíli trvá, než se zorientuje.

Obsah 1, Grafika 2


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 3

2011 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#