#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Webové okénko


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2011; 74/107(4): 492
Kategorie: Webové okénko

Vážené kolegyně a kolegové, milí čtenáři,

v dnešním okénku se podíváme, co lze nalézt na internetu z oblasti infekčních chorob nervového systému. Na rozdíl od jiných nemocí jsem žádné stránky specializované na infekce nervového systému nenalezl. Ty jsou většinou součástí nějakého většího webu o infekčních chorobách obecně. Vzhledem k tomu, že jde vesměs o stránky americké provenience, tak je velká pozornost věnována HIV infekci a jejímu vlivu na nervový systém. Na předních místech se vždy objevují hesla z Wikipedie. Česká jazyková mutace již překonala o 10 tisíc hesel Ottův slovník naučný (6. 7. 2011 dosáhla Wikipedie 200 tisíc hesel) a je 18. největší jazykovou mutací z 250 používaných. Informace o vývoji české Wikipedie lze samozřejmě nalézt – jak jinak – na Wikipedii (http://cs.wikipedia.org/wiki/Česká_Wikipedie). Nemůže se samozřejmě srovnávat se svou anglickou matkou se 3,6 miliony hesel, ale i tak je to za necelých 10 let úctyhodný výkon.

Ale zpět k infekčním nemocem. Zadáním otázky „List of infections of the central nervous system“ nebo adresy http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_infections_of_the_central_nervous_system nám Wikipedie zobrazí užitečný rozcestník k většině infekcí nervového systému.

Hesla jako meningitis, encefhalitis a podobná jsou dobře zpracována na Medline Plus (http://www.nlm.nih.gov/medlineplus) nebo Medscape (http://emedicine.medscape.com) nebo pro pacienty na MedicineNet.com (http://www.medicinenet.com/) či eMedicineHealth (http://www.emedicinehealth.com). Jde vesměs o weby, o nichž jsem se zmiňoval a které jsem hodnotil opakovaně v souvislosti s jinými chorobami.

Microbiology and Imunology On-line, University of South Carolina

http://pathmicro.med.sc.edu/infectious%20disease/cns%20infections.htm

Infekcím nervového systému je věnována kapitola 10, jde ale o nepříliš podrobný informativní článek na pregraduální úrovni. Fádní grafika.

Obsah 3, Grafika3, P

Meningitis research foundation

http://www.meningitis.org

Evropské stránky (Spojené království a Irsko) určené pro veřejnost vynikají moderní, poněkud opulentní grafikou a řadou informací pro pacienty a jejich příbuzné.

Obsah 2, Grafika1, V

Centre for Disease Control and Prevention

http://www.cdc.gov

Vedle proslulé FDA jde o druhou nejvýznamnější zdravotnickou instituci v USA. Webové stránky jsou velmi rozsáhlé a informativní. Příslušnou chorobu vyhledáme nejjednodušeji v abecedním rejstříku. Na stránkách lze mimo jiné najít řadu zajímavých epidemiologických dat nejen z USA.

Obsah 1, Grafika1, P

Státní zdravotní ústav

http://www.szu.cz

Na stránkách SZÚ lze nalézt některá aktuální i starší epidemiologická data o výskytu infekčních chorob a o nemocech z povolání. Stránky jsou nenápadně rozsáhlé, ale graficky nepříliš zajímavé a trpí častou bolestí – malou velikostí písma.

Obsah 2, Grafika 2, P

Společnost infekčního lékařství

http://www.infekce.cz

Velmi zdařilé stránky obsahově i graficky. Najdeme zde řadu odborných materiálů (doporučené postupy) i informace o společnosti. Dále je zde rozcestník na pracoviště infekční medicíny, AIDS centra, ambulance cestovní medicíny a velmi pěkně zpracovaná sekce odkazů. Jeden z nejlepších webů.

Obsah 1, Grafika1, P

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA
Ne urologická klinika LF MU a FN Brno
e mail: svohanka@fnbrno.cz


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie


2011 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#