#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Webové okénko


Autoři: S. Voháňka
Působiště autorů: Neurologická klinika LF MU a FN Brno
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2011; 74/107(5): 593
Kategorie: Webové okénko

Vážené čtenářky a čtenáři,

v dnešním okénku se podíváme na heslo dystonie. Na Youtube.com najdeme množství zajímavých a instruktivních videí prakticky všech abnormálních pohybů. Pokud si takové video (my zkušení říkáme stream) chcete stáhnout do svého počítače, tabletu či telefonu, potřebujete tzv. downloader. Jde o jednoduchý nástroj na stahovaní videoklipů z oblíbených serverů, jako je YouTube, Myspace či Google. Stažená videa můžete potom převádět do různých jiných formátů a pracovat s nimi. Řada těchto programů je volně šiřitelných jako tzv. freeware a najdeme je na serverech jako slunečnice.cz nebo studna.cz.

The Movement Disorder Society

http://www.movementdisorders.org/

Na těchto graficky velmi zdařilých stránkách lze nalézt agendu kongresů a akcí, informace pro členy společnosti a řadu informací včetně videí a vzdělávacích kurzů. Některé zdroje jsou však pouze pro členy MDS nebo jsou v placené sekci. Velmi cenná je záložka „MDS – Owned Rating Scales“, kde si lze stáhnout řadu hodnotících škál (jako UPDRS či TWSTRS) nebo požádat o jejich licencované používání.

Obsah 1, Grafika 1 P/A

WEMOVE – Worldwide Education and Awareness for Movement Disorders

http://www.wemove.org/

Poměrně obsáhlý web nabízí podstatné informace o abnormálních pohybech a spasticitě. Textově je informativní, pro tuto problematiku však chybí charakteristická videa. Stránky jsou propojeny s „Movement Disorders Virtual University“ (www.mdvu.org). Lze z nich také stáhnout řadu užitečných materiálů v pdf formátu (informace pro pacienty, formulář TWSTRS apod.).

Obsah 1, Grafika 2 P/A

Dystonia

http://www.spasmodictorticollis.org/

Stránky americké organizace jsou zaměřeny na pacienty, obsahují seznam center a základní informace o abnormálních pohybech. Komerční grafika.

Obsah 2, Grafika 2 V/A

The Dystonia Society

http://www.dystonia.org.uk/

Britské stránky pro pacienty jsou graficky uměřenější, ale i obsahově chudší než jejich americká sestra.

Obsah 3, Grafika 2 V/A

European Dystonia Federation – EDF

http://www.dystonia-europe.org

Web obsahuje základní informace o různých typech abnormálních pohybů a některé guidelines. Celkově nejsou příliš informativní.

Obsah 2, Grafika 3 P/A

Extrapyramidová sekce ČNS

http://www.expy.cz

Graficky vkusné, ale obsahově velmi stručné stránky s minimem informací staršího data.

Obsah 4, Grafika 2 P/CZ

National Spasmodic Torticollis Association (NSTA)

http://www.torticollis.org/

Stránky určené primárně pro pacienty v USA, graficky velmi pěkné a instruktivní. Obsahují informace o chorobě, léčebných alternativách, odkazy a přehled center v jednotlivých státech Unie.

Obsah 1, Grafika 1 V/A

Pacienti i zdravotničtí profesionálové najdou některé užitečné informace i na stránkách výrobců léků a zdravotnické techniky, kteří jsou s touto problematikou nějak spojeni: léčba botulotoxinem (http://www.allergan.com, http://www.ipsen.cz, http://www.merz.com) nebo hluboká mozková stimulace (http://www.medtronic.com). Stránky jsou většinou graficky dobře vybudované. Obsahově nejrozsáhlejší a graficky nejzdařilejší je portál Allerganu.

Stránky převážně určené pro veřejnost (V), stránky zaměřené pro zdravotnické profesionály (P), za lomítkem je zkratka primárního jazyka.

MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA
Neurologická klinika
LF MU a FN Brno
e-mail: svohanka@fnbrno.cz


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 5

2011 Číslo 5

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#