#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel prof. MU Dr. Jiří J. Vítek (29. 3. 1935– 19. 12. 2014)


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2015; 78/111(2): 237
Kategorie: Personalia

Profesor Jiří Jakub Vítek se narodil roku 1935 v rodině známého a uznávaného neurologa Jiřího Vítka. Je proto zcela přirozené, že kráčel ve stopách svého otce. Studia na lékařské fakultě UK v Praze ukončil v roce 1959 a nastoupil na interní, později na neurologické oddělení.

O tři roky později odjel na stáž na univerzitní neurochirurgické oddělení v Santiago de Chile a po roce odjíždí na roční stáž na identické oddělení v Prestonu v Anglii. Domů se vrací v roce 1965 a do konce roku 1968 působí na neuroradiologickém oddělení neurologické kliniky v Praze. V témže roce získal titul Ph.D. z neuroradiologie.


Na přelomu let 1968– 1969 odešel do Alabamy ve Spojených státech. První místo získal na radiologickém oddělení lékařské fakulty University of Alabama. V letech 1983– 1998 tam působil jako profesor radiologie, neurologie a neurochirurgie. Jeho pracovní nasazení a zkušenosti mu rychle zajistily vysokou prestiž. Nutno připomenout, že již z Prahy si profesor Vítek přivezl dvě atestace z oboru neurologie.

V závěru obdivuhodné kariéry pracoval v Lenox Hill Heart and Vascular Institute v New Yorku s prof. Roubinem. Byl členem 12 společností, z nichž jsou nejvýznamnější Radiological Society of North America, American Society of Neuroradiology, World Federation of Therapeutic and International Neuroradiology. Díky dokonalé znalosti španělštiny byl také členem řady neurologických společností v Jižní Americe a ovládání ruštiny mu umožnilo stát se členem Ruské neurochirurgické společnosti.

Byl autorem více než stovky vědeckých článků a publikací. Jeho první článek vyšel již v roce 1961.

Počinem, který panu profesorovi zajistil celosvětové uznání, bylo vyvinutí nového typu lékařského katétru, kterým lze, zejm. u starších lidí, snadněji a rychleji vyšetřit krční tepny a cévy v mozku. Zdokonalený tvar katétru byl pojmenován po svém tvůrci a mezi odborníky je známý jako VTK.

Důležité je zmínit se rovněž o tom, že od poloviny 90. let 20. století přijížděl do své původní vlasti a tam přednášel a hlavně učil naše lékaře endovaskulární léčbu stenóz krčních tepen. Zároveň zval české odborníky, a byly jich desítky, do Lenox Hill Hospital na stáže.

Především to však byl vzácný člověk, lékař humanista a věrný a obětavý kamarád. Osobně jsme se poznali v roce 1999, od té doby jsme se pravidelně přátelsky i odborně stýkali.

doc. MUDr. František Charvát, Ph.D


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 2

2015 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#