#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Webové okénko


Autoři: prim. Dr. Mu  Stanislav Voháňka, CSc.;  Mba
Působiště autorů: Ne urologická klinika LF MU a FN Brno
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2015; 78/111(2): 239
Kategorie: Webové okénko

Vážené čtenářky a čtenáři,

v aktuálním pravidelném okénku do světa internetu se podíváme na problematiku závislosti. Alkoholem a jeho nadměrnou konzumací jsem se už ve webovém okénku zabýval –  tuším, že v roce 2006. Po zadání hesla „adiktologie“ dostaneme 86 tis. výsledků, po zadání anglického „drug abuse“ dokonce 48 mil. odkazů. Prakticky všechny navštívené weby zdůrazňují jako hlavní typy závislostí kouření a alkohol. Nelegální drogy a zneužívání léků na předpis následují ve významném odstupu. Do problematiky závislostí a zneužívání návykových látek je kromě legálních a ilegálních drog zahrnován také internet a řada léků používaných pro nárůst svalové hmoty v posilovnách (“bodybuilding“). V anglicky „mluvícím“ internetu najdeme řadu stránek, které vytvářejí společnosti zabývající se léčbou drogově závislých. I na nich lze najít řadu zajímavých informací (např. Narconon: http:/ / www.narconon.org ).

Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN Praha

http:/ / www.adiktologie.cz

Rozsáhlé webové stránky s moderním designem obsahují nejen informace o pracovišti, ale i řadu užitečných a zajímavých informací. Prolink na Časopis adiktologie (http:/ / casopis.adiktologie.cz/ cs), který sdílí podobný moderní design.

Obsah 1, Grafika 1, P/ Č

National Institute on Drug Abuse (Bethesda, USA)

http:/ / www.drugabuse.gov

Stránky jsou určeny jak pro veřejnost, tak pro odborníky. I v částech pro veřejnost, jsou však velmi informativní pro ty lékaře, kteří nejsou s drogovou problematikou a problematikou závislostí v každodenním kontaktu. Řada materiálů je ke stažení ve formátu PDF. Web má, jak je to už nyní v USA běžné, i téměř plnohodnotnou španělskou jazykovou mutaci.

Obsah 1, Grafika 1, P,V/ A, Es

Journal of Substance Abuse Treatment (JSAT)

http:/ / www.journalofsubstance abusetreatment.com

Časopis vydávaný firmou Elsevier má bohužel (jako obvykle) větší část fulltextového obsahu zamčenou pouze pro předplatitele. Standardní formát, který kromě barvy, sdílejí všechny časopisy tohoto vydavatelství.

Obsah 2, Grafika 3, P/ A

eMedicineHealth

http:/ / www.emedicinehealth.com/ substance_abuse

Problematika zneužívání návykových látek je na tomto webu zpracována velmi podrobně. Informace jsou určeny jak pro veřejnost, tak i pro lékaře. Problematika je zde probrána z různých úhlů: jednotlivé látky, dia­gnostika závislostí, související psychické poruchy atd. Poněkud zbytečné množství ilustrativních obrázků.

Obsah 1, Grafika 2, P,V/ A

National Council on Alcoholism and Drug Dependence (NCADD)

https:/ / ncadd.org

Velmi informativní web (spíše pro veřejnost) obsahuje řadu materiálů ke stažení. Možnost provedení autodia­gnostických testů na závislost na alkoholu či drogách. V tzv. „facts/ FAQs“ mě zaujalo konstatování, že až 40 % všech lůžek v USA (kromě porodnic a jednotek intenzívní péče) je nějak spojeno s konzumací alkoholu…

Obsah 1, Grafika 2, P,V/ A

Drop In

http:/ / www.dropin.cz

Známé nestátní zdravotnické zařízení má rozsáhlé webové stránky, které informují o vlastní práci, struktuře, historii atd. Lze zde najít řadu potřebných kontaktů a informací a v záložce „užitečné linky“ i zajímavé odkazy, z kterých bych vyzvedl Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti (http:/ / www.drogy‑ info.cz) a Drogový informační server (http:/ / www.drogy.net).

Obsah 1, Grafika 3, P,V/ Č

prim. MU Dr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Ne urologická klinika LF MU a FN Brno

e-mail: svohanka@fnbrno.cz


Stránky převážně určené pro veřejnost (V), stránky zaměřené pro zdravotnické profesionály (P), za lomítkem je zkratka primárního jazyka.


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 2

2015 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#