#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva o 36. českém a slovenském neurologickém sjezdu


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2024; 87(1): 79-80
Kategorie: Zpráva z akce

Ve dnech 29. 11.–1. 12. 2023 se v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové uskutečnil 36. český a slovenský neurologický sjezd. Akci pořádaly jako již tradičně Česká neurologická společnost ČLS JEP a Slovenská neurologická spoločnosť a záštitu poskytli hejtman Královéhradeckého kraje Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v., ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Aleš Herman, Ph.D., děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové prof. MUDr. Jiří Manďák, Ph.D., a primátorka statutárního města Hradec Králové Mgr. et Mgr. Pavlína Springerová, Ph.D. Sjezd se vrátil do Čech po čtyřech letech, předchozí se konal v roce 2019 v Praze, do Hradce Králové se jeho pořádání vrátilo dokonce po 13 letech. Kongresové centrum Aldis sice působí poněkud retro dojmem, na druhou stranu však poskytlo rozhlehlé prostory nejen pro odborný program sjezdu, ale i pro doprovodnou výstavu firem.

Odborný program sjezdu pokrýval všechna hlavní neurologická témata a na jeho organizaci se aktivně podíleli zástupci odborných sekcí ČSN i SNeS, ale i České ligy proti epilepsii, Společnosti dětské neurologie a Společnosti rehabilitační a fyzikální medicíny. Do Hradce Králové dorazilo více než 900 účastníků z celé ČR a Slovenska. V rámci plenárního Zahajovacího sympozia zazněla mimo jiné velmi zajímavá a aktuální přednáška K. Lepkové na téma Umělá inteligence: principy a využití v neurologii. Součástí programu sjezdu byly přednáškové bloky zaměřené nejen na hlavní neurologická témata, jako jsou cerebrovaskulární, demyelinizační, extrapyramidová, neuromuskulární onemocnění, bolesti hlavy, epilepsie a kognitivní poruchy, ale i na problematiku neurochirurgie, neurointenzivní medicíny, neuropsychiatrie, neurorehabilitace, onemocnění páteře a míchy a poruch spánku. Po několika letech bylo prezentováno také sedm kontroverzí, které jsou velmi oblíbené. Účastníci mohli využít také tradiční výukové kurzy zaměřené opět na hlavní témata neurologie. V závěrečném plenárním sympoziu pak garanti jednotlivých bloků prezentovali, co bylo podle nich To nejlepší ze sjezdu.

Tab. 1. Hodnocení akce účastníky (1 až 5 hvězdiček).
Hodnocení akce účastníky (1 až 5 hvězdiček).







 

Kromě odborného programu měli účastníci možnost zúčastnit se i programu společenského. Jeden večer mohli zhlédnout One man show Jiřího Krhuta následovanou večeří v divadle Drak a další večer absolvovat společenský večer v Petrof Gallery. Kulturní centrum Petrof Gallery bylo otevřeno v roce 2017 přímo v areálu továrny Petrof, světoznámé firmy zaměřující se na výrobu pian. Vzniklo rekonstrukcí staré výrobní haly a na ploše 1 600 m2 zde vznikl jeden z největších a nejmodernějších pianosalonů ve střední Evropě, prostorná víceúčelová hala se špičkovou akustikou a hudební kavárna se samohrajícím klavírem. O architektonické kvalitě tohoto projektu svědčí fakt, že získal titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2018 a v celostátní soutěži Stavba roku 2018 obdržel Zvláštní cenu časopisu Stavebnictví. Program obou těchto večerů byl hodnocen velmi pozitivně, někteří účastníci sjezdu pouze litovali omezené kapacity především v divadle Drak.

Podle dotazníkového šetření provedeného mezi jeho účastníky byl sjezd hodnocen velmi pozitivně jak po stránce odborné, tak i společenské (tab. 1) (připomínky se vyskytly především ke kvalitě ubytování v některých hotelech a k časové kolizi některých příbuzných témat, které se však vzhledem k rozsahu akce nepodařilo zcela vyhnout). Jako pořadatelé jsme tedy byli rádi, že sjezd proběhl na vysoké úrovni, každý účastník si mohl vybrat některé pro něj zajímavé téma a že program sjezdu byl přínosný pro praxi. Náš dík patří všem aktivním i pasivním účastníkům a také agentuře MH Consulting, která sjezd pomohla zorganizovat na profesionální úrovni.

 

prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., FESO, FEAN
předseda sjezdu
Neurologická klinika LF UK a FN Hradec Králové

prof. MUDr. Petr Marusič, Ph.D.
předseda Vědeckého a programového výboru
Neurologická klinika
2. LF UK a FN Motol


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 1

2024 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#