#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stanovisko redakční rady k diskuzi o úrovni a směřování Cesk Slov Neurol N


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2020; 83/116(3): 335
Kategorie: Redakční sdělení

Vážení čtenáři,

v čísle 2/2020 Cesk Slov Neurol N byly uveřejněny kritický komentář prof. Bareše, rektora MU, k úrovni a koncepci našeho časopisu v kontextu narůstajících požadavků na kvalitu vědeckých publikací v době zavedení metodiky 17+ a odpověď vedoucího redaktora prof. Herziga, který tuto kritiku dal do kontextu s úrovní vědeckých časopisů vydávaných MU.

Vzhledem k vyznění této diskuze, která byla poměrně emocionální a měla až konfrontační charakter, má redakční rada Cesk Slov Neurol N potřebu se k této problematice vyjádřit.

Konfrontování různých názorů je v odborné a vědecké komunitě běžným a žádoucím jevem, tyto diskuze bývají často velmi ostré až emocionální, avšak neměly by překročit určitou míru uměřenosti a respektu vůči práci a názorům oponenta. Redakční rada Cesk Slov Neurol N chce ubezpečit všechny čtenáře i přispěvatele, vč. prof. Bareše, že současná koncepce a fungování našeho časopisu není výsledek nějaké setrvačnosti a absence koncepce. Otázky dalšího směrování Cesk Slov Neurol N jsou v posledních letech prakticky kontinuálně diskutovány redakční radou v závislosti na měnících se zevních podmínkách a požadavcích. Domníváme se, že úroveň a kvalita jak Cesk Slov Neurol N, tak dalších časopisů vydávaných v ČR, vč. těch vydávaných MU, do velké míry odrážejí kvalitu našich autorů a recenzentů a jejich ochotu (ale i ochotu „opinion leaderů“) účastnit se reálně na jejich kultivaci a zvyšování jejich úrovně. To ale neznamená, že není prostor pro další zlepšení a že bychom se o něj neměli dále snažit.

Naše redakční rada v čele s jejím vedoucím redaktorem vítá veškeré konstruktivní (a samozřejmě o to více i kritické) názory a náměty týkající se dalšího směrování časopisu. V reakci na uvedenou diskuzi jsme se rozhodli, že uspořádáme zásadní diskuzi o směrování a cílech našeho časopisu pro nejbližší období a s jejími výsledky seznámíme naši čtenářskou a autorskou obec. Vyzýváme i všechny ostatní, kteří by se chtěli k této problematice vyjádřit, rádi jim dáme prostor na stránkách našeho časopisu, případně vytvoříme diskusní fórum na našich webových stránkách. Velmi bychom ocenili i zapojení mladší generace neurologů, neurochirurgů a dalších specialistů, kteří náš časopis spoluvytvářejí a čtou. Věříme, že společným úsilím se nám podaří úroveň časopisu nejenom udržet, ale i zlepšit.

Za redakční radu

doc. MUDr. Edvard Ehler, CSc., FEAN,

zástupce vedoucího redaktora

prof. MUDr. Josef Bednařík, CSc., FCMA, FEAN

člen redakční rady


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie
Článek Erratum
Článek Recenze

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 3

2020 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#