#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Recenze knih


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2018; 81(5): 614
Kategorie: Recenze

A. S. Dumont, G. Lanzino, J. P. Sheehan. Brain Arteriovenous Malformations and Arteriovenous Fistulas. New York: Thieme Stuttgart 2017. ISBN 978-1-62623-322-5, eISBN 978-1-62623-323-2, cena 144,99 EUR.

Kniha je vysoce multidisciplinární, a to vzhledem k tomu, že je dílem autorů z různých oborů zabývajících se diagnostikou a léčbou cévních onemocnění mozku, zejména arteriovenózních malformací (AVM) a arteriovenózních píštělí. V této publikaci jsou uvedeny všechny současné modality léčby –  chirurgická, endovaskulární a radiochirurgická. Také zde nalezneme současné klasifikace AVM. Publikace má celkem 274 stran a 250 velmi kvalitních ilustrací doplněných schématy. Je rozdělena do 31 kapitol, ve kterých čtenář najde současné informace k dané problematice a navazující postupy v dia­gnostice a léčbě. Na začátku knihy jsou anatomické a patofyziologické úvahy a také informace o přirozených průbězích jednotlivých onemocnění. Vše je podloženo statistickými „evidence based“ údaji a doplněno kvalitními on-line videoprezentacemi, které současně slouží jako příklady chirurgických přístupů. V jednotlivých kapitolách jsou zvýrazněny zásadní problémy a nezbytné postupy tak, aby bylo možné se vyhnout chybám v léčbě. Najdeme tady také kontroverze v léčebných postupech, možné komplikace a nejasnosti. Vše je perfektně zpracováno. Uvedená publikace představuje současný a ucelený pohled na léčbu AVM a píštělí. Neměla by chybět v knihovnách odborníků zabývajících se diagnostikou či léčbou v této oblasti, a to jak z řad neurologů, radiologů, tak samozřejmě i neurochirurgů.

prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.

K. Singh, A. R. Vaccaro. Pocket Atlas of Spine Surgery. New York: Thieme Stuttgart 2018. ISBN 978-1-62623-623-93, eISBN 978-1-62623-624-0, cena 59,99 EUR.

Vynikající publikace renomovaných autorů sloužící jako každodenní návod pro operační léčbu páteře. Kniha je velmi prakticky zpracována, a tak se v ní čtenář rychle orientuje. Má 201 obrázků a schémat. Všechny jsou velmi ilustrativní, přehledné a poskytují dostatečné informace pro celou řadu operačních výkonů. Publikace má 208 stran a jde již o druhé doplněné vydání. Je rozdělena do 21 kapitol. Jejich názvy jsou výstižné a vše v nich na sebe logicky navazuje. Například 3. kapitola nese název „Otevřená zadní krční foraminotomie“. Kapitola 14 pojednává o minimálně invazivních přístupech k bederní páteři, kapitola 20 o minimálně invazivní bederní korporektomii. Úvodní kapitoly podrobně rozebírají operační přístupy v krční oblasti. Na začátku každé kapitoly je popsáno, k čemu jednotlivý přístup slouží, pozice pacienta na operačním stole a poté zásadní pravidla, kterými je nezbytné se nechat vést. Následuje přehledné schematické zobrazení jednotlivých operačních kroků. Na konci kapitoly jsou vyjmenovány problémy a možné komplikace jednotlivých operací a následuje doporučená současná literatura. Kniha je nejenom určena adeptům neurochirurgie, ale slouží jako přehled moderních přístupů v chirurgii páteře i pro zkušené neurochirurgy či spondylochirurgy.

prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 5

2018 Číslo 5

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#