#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Zdeněk Kadaňka, CSc. – 65 let


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2007; 70/103(2): 224
Kategorie: Personalia

30. dubna 2007 se dožívá 65 let prof. MUDr. Zdeněk, Kadaňka, CSc., přednosta II. neurologické kliniky lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice v Brně. Jeho životopisná data a hodnocení jeho osobnosti byly popsány v medailonech k jeho šedesátinám v České a slovenské neurologii a neurochirurgii 2002, 4: 296 a v Neurologii pro praxi 2002, 3: 163. Kromě prvních 10 let po promoci (pracoval v nemocnici v Novém Městě na Moravě) je jeho další působení v neurologii spojeno s Brnem. Do r. 1993 pracoval jako odborný asistent na neurologické klinice Fakultní nemocnice U sv. Anny, zde se v r. 1989 habilitoval. V r. 1993 se stal přednostou II. neurologické kliniky Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích. V r. 2000 byl jmenován profesorem neurologie. Jeho pedagogické a vědecké působení je svázáno s lékařskou fakultou Masarykovy univerzity v Brně. Jeho vysoký pedagogický, vědecký a morální kredit i jeho skromnost a poctivost, vysoce lidské a spravedlivé, ale i náročné přístupy ke spolupracovníkům, studentům (pre- i postgraduálním) a empatie a pečlivost v péči o pacienty jsou příkladné a pověstné.

Profesor Kadaňka je však nejen vysoce uznávanou a respektovanou osobností české neurologie a neurofyziologie, ale stal se i světově uznávaným odborníkem v oblasti onemocnění páteře a míchy, především cervikální. Jeho práce jsou citovány (často obšírně) v odborných neurologických a neurochirurgických časopisech s vysokým impaktovým faktorem. Dle Science Citation Index (SCI) jde do konce r. 2006 o 101 citací (a další citace přibývají již i v prvních číslech r. 2007). Je vedoucím vědeckého panelu spinal cord and roots disorders Evropské federace neurologických společností (EFNS). V r. 2001 přednesl úvodní přednášku na meetingu evropské sekce CSRS (Cervical Spine Research Society) v Londýně. V r. 2005 na 9. kongresu EFNS v Aténách předsedal bloku přednášek zaměřených na cervikální spondylogenní myelopatii. Na kongresu Eurospine v říjnu 2006 v Istanbulu byl jediným přednášejícím účastníkem z České republiky. Ve své statistice eviduje neuvěřitelných 240 publikací. Všechna sdělení písemná i ústní mají vytříbený jazyk – český i anglický.

Profesor Kadaňka je pro začínající mladou, ale i již zkušenější lékařskou generaci velkým příkladem. Lze si jen přát, aby i po odchodu do důchodu pokračoval dále ve své odborné práci, může ještě mnoho vykonat.

Ad multos annos!

Spolupracovnci a přátelé


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie
Článek Úvodník
Článek Recenze

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 2

2007 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#